Dôležité zmeny v evidencii publikačnej činnosti 2024

Zmeny / úpravy, ktoré vyžaduje Centrálny register evidencie publikačnej činnosti (CREPČ),  zverejňuje Oddelenie  pre hodnotenie publikačnej činnosti – Odbor pre hodnotenie vedy CVTI SR  na začiatku vykazovacieho obdobia (ale niekedy aj počas neho) v materiáli Metodika evidencie publikačnej činnosti. Metodika obsahuje množstvo technických detailov určených najmä knihovníkom, spracovateľom publikačnej činnosti,  nájdeme v nich však aj informácie s priamym dopadom na autorov. Z Metodiky pre rok  2024 vyberáme dve dôležité novinky.

  • Kategorizácia prehľadových článkov (review articles)

Za prehľadové práce sa považujú podrobné, kritické zhodnotenia (prieskumy) publikovaných výskumov, ktoré môžu sumarizovať predtým publikované štúdie a vyvodiť určité závery alebo iný pohľad na tému, ale neprezentujú nové informácie (ako je to v prípade pôvodných, výskumných článkov). Zahŕňajú najmä prehľady (reviews), prehľady literatúry (literature review), mini-prehľady (mini-reviews) a systematické prehľady (systematic reviews) (Metodika evidencie publikačnej činnosti 2024, s. 46). Kategória publikačnej činnosti sa pre tieto články vyberá s ohľadom na danú rubriku alebo sekciu.

Ak sú review articles zaradené v rubrikách alebo sekciách ako “pôvodné vedecké práce”, “štúdie”, “výskumné články” a pod. môžu sa zaradiť do kategórie EPC V3 – vedecký výstup publikačnej činnosti z časopisu. Ak časopis nemá rubriky alebo sekcie, ale v názve článku je uvedené “prehľad” (príp. iný variant tohto označenia) a zároveň je tento termín uvedený aj v článku (v abstrakte, úvode, závere), eviduje sa v kategórii EPC O3 – odborný výstup publikačnej činnosti z časopisu.

V praxi to znamená, že článok typu review, bez ohľadu na to a akom časopise vyšiel, či je karentovaný, indexovaný vo WoS, Scopus a pod., dostane kategóriu odborného článku. Jedinou výnimkou je, ak časopis má rubriky a “review  article” je zaradený v rubrike pôvodných vedeckých prác, štúdií, výskumných článkov a pod.

Nestotožňujeme sa s názorom Oddelenia pre hodnotenie publikačnej činnosti CVTI SR, že všetky články typu review, ktoré nie sú zaradené v rubrike / sekcii vedeckých článkov, majú odborný charakter. Preto v prípade zmeny kategórie takýchto článkov z V3 na O3, ak autori majú dostatočne silné argumenty o vedeckej originalite a vedeckom prínose článku, odporúčame prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej knižnice podať námietku.

  • Predkladanie plných textov publikácií v elektronickej podobe

Doposiaľ bolo povinnosťou vkladať do CREPČ plný text publikácie pre typ výstupu V1 – monografia, editovaná kniha a V2 – kapitola. Od roku 2024 sa povinnosť rozšírila na V2 – príspevok, príspevok z podujatia (t. j. zborníkové publikácie) a V3 – článok, článok z podujatia.

Pre úplnosť treba uviesť, že „ …plné texty publikácií sú v systéme CREPČ viditeľné iba pre prihláseného používateľa (spracovateľ, garant, administrátor, hodnotiteľ) a slúžia výlučne pre potreby formálnej a obsahovej verifikácie publikačnej činnosti .“ (Metodika evidencie publikačnej činnosti 2024, s. 50).

Pripojené plné texty musia byť:

  • dobre čitateľné a kompletné, so zobrazením textu v horizontálnej podobe,
  • uložené v jednom samostatnom PDF súbore s veľkosťou max. 50 MB,
  • prípadne URL linky plného textu publikácie trvalo a verejne dostupné.

Bez pripojeného plného textu publikácií v uvedených kategóriách nebude možné ukončiť registráciu publikácie v CREPČ. Autori z SPU odovzdávajú plné texty prostredníctvom formulára evidencie publikačnej činnosti. Ak autor nemá k dispozícii elektronickú verziu publikácie, môže sa s knižnicou dohodnúť na jej oskenovaní.  

Ešte je tu jedna zmena, ktorá nesúvisí s úpravou metodiky, ale chceme na ňu upozorniť. Týka sa evidencie dokumentov práva duševného vlastníctva. Eviduje sa osobitne prihláška (napr. prihláška úžitkového vzoru, patentová prihláška)  aj dokument samotný (úžitkový vzor, resp. patent). Preto treba do knižnice na evidovanie posielať obidva dokumenty. 

Zdroje:

Metodika evidencie publikačnej činnosti, 2024. Online. CVTI SR Dátum zverejnenia 29. 1. 2024. 54 s. Dostupné na http://cms.crepc.sk/Data/Sites/1/pdf/metodickepokyny/2024/oprava/metodika_2024.pdf [prevzaté 2024-02-26].

Pridaj komentár

Blogujte na WordPress.com.

Up ↑