Ako si overiť metriky časopisu a karentovanosť

Tento návod je zameraný na overenie metrík ako sú Impakt faktor (JIF), kvartily, či AIS (Arcticle Influence Score) časopisov indexovaných v databáze Web of Science. Ukazuje tiež, ako zistiť, či je časopis aktuálne karentovaný, t. j. indexovaný v databáze Current Contents Connect.

Časopisy a ich vydavatelia prechádzajú vývojom, menia sa niekedy k lepšiemu, inokedy k horšiemu, preto pred rozhodovaním o publikovaní odporúčame overiť aktuálny stav časopisu.

Ako overiť metriky

Neodporúčame spoliehať sa na metriky, ktoré si nájdete na webe. Vždy je dobre si takéto informácie zistiť v spoľahlivom zdroji, najlepšie v databáze Journal Citation Reports (JCR), ktorá je súčasťou Web of Science. Treba mať na pamäti, že ide o licencovanú databázu, takže plnohodnotne funguje zo zariadení v sieti SPU v Nitre, alebo ak využívate vzdialený prístup (TuKAN).

Na videu si môžete pozrieť, ako sa dostanete do JCR a overíte metriky konkrétneho časopisu. Odporúčame zadávať ISSN, pretože často existujú časopisy s rovnakými, alebo veľmi podobnými názvami.

POZOR! Pri vyhľadávaní môžete dostať aj časopis, ktorý už bol z indexovania vyradený, preto si treba všímať posledný rok, za ktorý je JIF uvedený. JIF sa zverejňuje s ročným posunom (napr. približne v polovici roka 2023 sa zverejňuje JIF za rok 2022).

Pre výber časopisu na publikovanie je zásadné preštudovať si jeho obsah a prečítať zopár článkov. Prehľad článkov poskytne databáza Web of Science, niekedy (ale nie vždy) aj s linkou na plný text.

Ako overiť karentovanosť časopisu

Občas nestačí publikovať v časopise s impakt faktorom a dobrým kvartilom, vyžaduje sa publikovanie v karentovanom časopise. Karentovaný časopis je taký, ktorý je indexovaný databázou Current Contents Connect (CCC). Aj táto je súčasťou Web of Science a tak môže ľahko prísť k omylu.

Druhé video ukazuje, ako si vo Web of Science vyhľadáte články z konkrétneho časopisu, aby ste si urobili obraz o obsahu. Ukazuje tiež, ako si v databáze CCC overíte karentovanosť časopisu.

Ak si napriek tomu nebudete istí, kontaktujte Slovenskú poľnohospodársku knižnicu (slpk@uniag.sk).

Pridaj komentár

Blogujte na WordPress.com.

Up ↑